28
ian.
09

C9H13NO3

Hai sa vedem care le aveti cu chimia:). Da, este formula chimica pentru adrenalina. Desi a fost descoperita prin 1850, din cate stiu eu, adrenalina a fost si este unul dintre motivele pentru care facem tot felul de lucruri extreme… sa le spunem. Pentru ca este un subiect destul de complex, dar si interesant, o sa lucrez la un top al acestor activitati/hobby-uri (pentru unii). Ca sa intelegem mai bine cum e treaba cu hormonul asta, hai sa incercam o explicatie (mai mult sau mai putin) stiintifica… sau nu. Pentru ca s-ar putea sa devin plictisitor in tentativa mea de a face pe doctoru`, va recomand un http://www.wikipedia.org si de acolo aflati voi ce trebuie.  Am vorbit despre adrenalina si de „activitati extreme”, e timpul sa devenim specifici   –   roller-coastere. Pana sa se urce omul in aceste mini-vagoane, mai devreme, prin secolul al XVII- lea, in jurul Saint Petersburg-ului pe niste munti de gheata se aventurau cu saniile cei mai bravi rusi. Microbul s-a raspandit destul de repede in Europa si a capatat numele de „Munti Rusesti”, de unde si denumirea Mountain Rusee. In ceea ce priveste istoria roller-coaster-elor asa cum le stim noi, exista doua teorii: prima dintre ele spune ca primul a fost construit la comanda Ecaterinei cea Mare in Gradinile Oreinbaum din St. Petersburg (1784) iar cea de-a doua „legenda” ne informeaza ca primul Mountain Russe a fost construit de catre francezi in anul 1812 si a fost numit „Les Montagnes Russes a Belleville”. Terminand cu istoria si revenind in prezent, pentru amatorii acestor „plimbari” dar si pentru ceilalti, am facut un top al celor mai rapide roller-coastere din lume. Sa-i dam drumu` (cum zicea un prezentator TV):

Pe locul 10 se afla Fujiyama din Japonia (Yamanashi ). Viteza maxima pe care o veti atinge daca va urcati in trenuletul asta este de 130,36 km/h.  Daca asta nu va sperie foarte tare, va spun ca ar merita totusi sa incercati pentru ca este si unul dintre cele mai lungi roller-coastere din lume.

fujiyama4

Phantom`s Revenge din Pennsylvania este sinonim cu locul 9 in topul nostru. Din ce am citit despre el nu ar impresiona cu nimic in raport cu precedentul dar difera viteza maxima – 131, 97 km/h.

phantomsrevenge003

Locul 8 ii este rezervat lui Furius Baco din Tarragona, Spania. Odata urcat in el, vei infrunta viteza de 135, 18 km/h din lateralul sinelor. Cei ce l-au incalecat pe Baco spun ca este intr-adevar o experienta uimitoare deoarece ai senzatia ca plutesti.

baco5-640

Titan din Arlington, Texas ocupa locul 7 cu o viteza de 136,79 km/h. Multi G, multe lesinuri, multe tipete… asta e Titan. Ori iti place de nu mai poti, ori iti bagi … si-ti juri ca nu mai calci in viata ta in el… asta e Titan.

03289-six-flags-titan

Apropiindu-ne de prima pozitie, facem o pauza pentru locul 6.  Millenium Force este un roller-coaster clasic din toate punctele de vedere – atat al pozitionarii pasagerilor cat si al sistemului de functionare. Doresti sa atingi viteza de aproape 150 km/h? Mergi pana in Sandusky, Ohio.

millennium_force_13

Pe locul 5 il avem pe Steel Dragon din Nagashima, Japonia care, este si cel mai lung din lume. 153 km/h si o senzatie… rapida:); Dragonul isi asteapta calaretii.

steeldragon

Coboram alert pe locul 4 unde-l gasim pe Superman the Escape din California. Un roller-coaster tip turn, ce te propulseaza cu o viteza de 161 km/h pana la inaltimea de 126 de metri.

superman4

Iata c-am ajuns si in Liga Campionilor. Incepem cu locul 3, loc rezervat lui Dodonpa din Yamanashi, Japonia. Nu mai putin de 172 km/h atinge monstruozitatea asta iar ce e interesant e ca ajungi la aceasta vitezaz in… mai putin de doua secunde. Bafta aventurierilor! 🙂

dodonpa021

Avansam spre prima pozitie si facem un ultim popas pe locul 2 in Sandusky, Ohio. Celebritatea, aici, e Top Thrill Dragster. Curajosii ce vor sa se aventureze in „excursia” asta trebuie sa tina minte un numar 193 (km/h).

cp_topthrill_photo

Iata c-am ajuns si la „namber oan”-ul topului. Locul 1, doamnelor si domnilor, este ocupat de maestrul vitezei Kingda Ka. 206 km/h si o experienta sora cu moartea va asteapta in Jackson, New Jersey. Va uram o calatorie placuta.

2637357961_96299945b0

Reclame

0 Responses to “C9H13NO3”  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: